Svjedoci smo kako sve više ljudi odlazi iz Hrvatske u potragu za boljim životom. No, ima i svijetlih priča, a jedna takva odvija se upravo u Dugom Selu. Vratiti se i ostati odlučila je Dugoselka Antonija Rogić. Ima tu tamnih nijansi, ali u pozitivnom smislu jer se poduzetna mlada dizajnerica odlučila baviti čokoladom. Tako je prije nešto manje od dvije godine otvorila čokolateriju Anka Chocolate, malu manufakturu i počela, zajedno sa suprugom, proizvoditi praline.

kino24Prvi film koji je prikazao dugoselski Kinematograf „Preporod“ u Sokolani bio je „Sin puka“.  Podatak nam je otkrio jedan naš sugrađanin (podaci poznati uredništvu), ponukan tekstom o „Preporodovom“ kinu objavljenom u 607. broju Dugoselske kronike gdje smo zamolili da ukoliko se netko nečega sjeća iz tih vremena da nam javi. Ne, ne radi se o romantičnoj komediji već o kinematografskom ostvarenju, rekli bismo, tipičnom za ondašnje poratno vrijeme. Film „Sin puka“ je sovjetski ratni, snimljen 1946. godine po romanu jednog od najuspješnijih ruskih proznih pisaca Valentina Katajeva, saznajemo s web stranice rbth.com. 

odrez bačaMarko Miroslav Bača, maturant Srednje škole Dugo Selo, postigao je još jedan uspjeh – izumio je sustav za kontrolu putnika u prijevozu koji će koristiti ponajviše djeci, starijim osobama i osobama s invaliditetom. Bača je lani dobio nagradu Zagrebačke županije zbog iznimnog dostignuća u 2016. godini. 

crvenaDanas se obilježava blagdan sv. Valentina, nebeskog zaštitnika zaljubljenih. Neki kažu kako je slavljenje Valentinova novijeg datuma, no ono se obilježavalo u našim krajevima i puno prije kupovanja crvenih ruža i drugih što sitnijih što krupnijih poklona kao zaloga ljubavi. Dan zaljubljenih slavi se i u životinjskom svijetu i to ptičjem, još konkretnije vrapčjem.