Danas je, prigodom obilježavanja 10. obljetnice Chartera RC Dugo Selo i 90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj, postavljena spomen ploča dr.sc. Jadranku Crniću, jednom od najznačajnijih Dugoselaca u povijesti. Srce ovog velikana prestalo je kucati 4. travnja 2008. godine kada je, dostojanstveno, kako je i živio, otišao u povijest ostavivši bogato naslijeđe, ne samo svome gradu, nego i cijeloj Hrvatskoj. Pravni stručnjak, prvi predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, humanitarac, pokretač društvenih promjena, a prije svega čovjek – samo su neke od riječi koje su se čule od brojnih uzvanika, obitelji i prijatelja. Crnić je bio član osnivačke momčadi prvog Rotary kluba (RC Zagreb) u samostalnoj Hrvatskoj i pokretač osnivanja Rotary kluba  Dugo Selo.

Spomen ploču svečano su otkrili predsjednica RC Dugo Selo dr.sc. Ružica Lasan Trčić, nekadašnji predsjednik RC Zagreb Mirko Orešković, gradonačelnik dr. Nenad Panian, također rotarijanac, te guverner Rotary Districta 1913 Hrvatska dr.sc. Darko Tipurić pod čijim je pokroviteljstvom trajni znamen i postavljen.

„Velika mi je čast da u ime 1 502 hrvatskih rotarijanaca budem nazočan na otkrivanju spomen ploče jednom od naših utemeljitelja. Jadranko Crnić učinio je snažne aktivnosti na razvoju služenja Hrvatskoj u Crvenom križu i rotarijanstvu i njegovo poslanje treba biti primjer i nama rotarijancima kako treba činiti maksimum i kako bi potrebiti dobili ono što trebaju“, podsjetio je Tipurić na njegovu ulogu u razvoju rotarijanstva.

Zadovoljstvo je izrazila Ana-Marija Končić, kći pok.Crnića: „Izuzetno sam radosna i drago mi je da je sve počelo u jednom vedrom, veselom tonu jer je to slika moga tate. On je iznimno volio ljude, veseliti se, volio je glazbu i svoje Dugo Selo. Teško mi je sad naći prave riječi zahvale za sve one koji su ovom procesu sudjelovali, a posebno mi je drago što su došli Dugoselci jer je to bilo ime koje je on neumorno pronosio. Bio je odličan otac, uvijek je donosio radost. Često smo pričali o pravu, on ga nije samo prakticirao, tražio je da iz tog prava izađe pravednost i tome je čitav život težio.“

Emocije nije krio ni gradonačelnik Nenad Panian. „Ponosan sam na to što je Grad Dugo Selo i Rotary club, kojem i sam pripadam, obilježilo postojanje jednog humanitarca. Bio je human, bio je nasmijan i bio je čovjek. To je ono što Dugom Selu treba, ljudi će to prepoznati. Napisao je 40 knjiga, toliko je dao za ovo društvo. Zašto govoriti stalno čovjek, human, čovjek –humanost“, izjavio je Panian.

Predsjednica RC Dugo Selo Ružica Lasan Trčić govorila je o deset godina rada. „Rotarijanci su volonteri, u 130 godina rotarijanstva u svijetu glavna nit vodilja je kako i na koji način dati sebe drugima. U naših deset godina realizirali smo brojne akcije. Postavljanje semafora u Zorićevoj kod osnovne škole jedna je od prvih. Prikupljali smo sredstva za instrumente za Glazbenu školu. Surađujemo s kumskim RC Sesvete, priključili smo RC Maksimir u prikupljanju sredstava za endoskopski stup za pedijatriju KBC „Rebro““, istakla je dodavši kako su cijelo vrijeme uključeni u svjetski program borbe protiv dječje paralize „End polio now“ koju provodi Rotary International. To je, kako se čulo i najveće rotarijansko dostignuće, jer će ta bolest nestati.

Čestitke na obljetnici uputio je tajnik RC Sesvete Damir Brkić zaželjevši daljnji uspješan rad. Bila je ovo prigoda za dodjelu internacionalnih priznanja zaslužnim članovima „Paul Harris Fellow“. Guverner Darko Tipurić uručio ih je Ana-Mariji Končić, Višnji Makovica,Vladimiru Horvatu, Ljiljani Čegir, Zvonimiru Ivaku, Sunčani Žuteković, Nenadu Panianu, Nenadu Bogovcu i Ružici Lasan Trčić.

Među brojnim gostima bio je kolega i veliki Crnićev prijatelj, poznati hrvatski političar i treći predsjednik Vlade RH, Franjo Gregurić. On se prisjetio Domovinskog rata i zajedničkog rada u HCK-u. „Jadranko Crnić je vrlo bitan i vrlo značajan čovjek. Došao sam ovdje kao čovjek čovjeku jer on je to zaslužio. Ponosim se našim prijateljstvom i čuvat ću ga u srcu do kraja života“, rekao je Gregurić.

Za glazbeni dio obilježavanja bio je zadužen KUD „Preporod“, čiji je Crnić bio počasni predsjednik. Na samom otkrivanju spomen ploče nastupili su Limena glazba i „Koledarice“ dok su u drugom dijelu programa, u Dvorani Preporod, nastupili još i Folklorni ansambl, veterani i Tamburaški sastav. Kroz program je vodio ravnatelj POU-a i glavni urednik „Dugoselske kronike“ Nenad Haleuš Mali koji je podsjetio kako je upravo Crnić pokrenuo i bio prvi urednik ovog, jednog od najstarijeg, lokalnog glasila u Hrvatskoj. Okupljeni su pogledali i kratki film o njegovom bogatom životu i radu, dostupan je pod nazivom „Jadranko Crnić –In memoriam“ na https://www.youtube.com/watch?v=gGOdxaBL7Pw

AMŠ

Više fotografija u Foto albumu na FB-u Dugoselske kronike

f0.JPG f10.JPG f11.JPG f12.JPG f15.JPG f16.JPG f17.JPG f19.JPG f20.JPG f21.JPG f22.JPG f24.JPG f25.JPG f27.JPG f3.JPG f34.JPG f36.JPG f39.JPG f4.JPG f40.JPG f43.JPG f5.JPG f9.JPG