Kad se je u travnju autobus s ekipama mladih Crvenih križeva Ivanić Grad i Dugo Selo vraćao kući, šalili smo se da je to najtrofejniji autobus. Naime na Međužupanijskom natjecanju mladih Crvenog križa Zagrebačke i Sisačko-Moslavačke županije, ekipa mladih Ivanić Grada je odnijela prvo mjesto, a podmlatka drugo mjesto. Ekipa podmlatka iz OŠ „Stjepan Radić“ Božjakovina osvojila je zlato. Ovim pobjedama je tim ekipama pripala čast da predstavljaju obje županije na državnom natjecanju.

 

Kako smo dovoljno blizu, zaključili smo da je najbolje da se bolje upoznamo i zajedno pripremamo. U nekoliko zajedničkih susreta uspostavilo se prijateljstvo i osigurala dobra zabava i međusobna potpora. Tako se je 10. svibnja konačno krenulo u Vinkovce, na Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Kako je i za očekivati, Vinkovci su se pokazali kao izvrsni domaćini. Pošto su ekipe spavale u sportskoj dvorani, na sklopivim krevetima, to je ispao nezaboravan doživljaj za sve sudionike. Program koji je trajao četiri dana bio je ispunjen raznim aktivnostima:

Već je prvu večer trebalo predstaviti svoju županiju, grad i područje otkud je svaka ekipa dolazila. Na našem stolu našlo se je raznog reklamnog materijala i suvenira koje nam je osigurala Turistička zajednica Dugog Sela, izrađevine Učeničke zadruge OŠ „Stjepan Radić“ Božjakovina, narodna nošnja posuđena od KUD-a „August Cesarec“ Brckovljani, a Crvenom križu Vinkovci poklonjene su butelje vina Božjakovine d.d.

Tijekom drugog dana trajalo je Državno natjecanje u realističkom prikazu ozljeda, a ekipe su provodile vrijeme organizirano razgledajući Vinkovce. Tijekom te večeri zadatak je svih ekipa bio da se predstave kroz neku zabavnu izvedbu. Ekipe Dugog Sela i Ivanić Grada jedini su se zajednički predstavili i to šaljivim plesom, dok su u pozadini naše djevojke stvarale dvije slike, portret Henrya Dunanta i logo ovogodišnjeg natjecanja. Obje slike na kraju su poklonjene GDCK-u Vinkovci.

U subotu je konačno došlo na red i natjecanje. Prije početka, noseći zastavu Crvenog križa učesnici su prošli središtem Vinkovaca. Natjecanje se odvijalo po uobičajenom redu, a ekipa Dugog Sela se pokazala izvrsna, posebno što se tiče same prve pomoći. Kasno poslijepodne objavljeni su rezultati. Dugo Selo je osvojilo izvrsno 4. mjesto, isto kao i ekipa Ivanić Grada. I dok su dugoselci za trećeplasiranim zaostajali za nešto više od 2 boda, Ivanić Gradu je srebro izmaklo za samo 0,1 bod, što ih je  posebno razočaralo. Ipak, u konačnici svi smo izuzetno zadovoljni, jer je samo na državnom natjecanju bilo 20 ekipa, tj 119 natjecatelja.

Samo natjecanje završilo je svečanim mimohodom sa bakljama, po uzoru na sličnu bakljadu koja se svake godine održava u Solferinu. Nakon toga je uslijedila večernja zabava, a natjecatelji su se u nedjelju vraćali kućama.

Crveni križ Dugo Selo do sada je već više puta sudjelovalo na državnim natjecanjima, što pokazuje vrijedan rad voditelja i mentora. Ovogodišnja pobjednička ekipa pripremala se je pod vodstvom mentorice prof. Ivane Skočić, a čine je: Gabriela Balog Matak, Josipa Jurišić, Anja Mijatović, Nika Valjak, Nikolina Tafilović i Kristina Tafilović. Crveni križ Dugo selo svima njima zahvaljuje na trudu i čestita na rezultatu.

                                

                                                                                                                                                                                           Ravnateljica Gradskog društva

                                                                                                                                                                                               Crvenog križa Dugo Selo:

                                                                                                                                                                                                        Gordana Kocaj 

ck0.jpg ck1.jpg ck2.jpg ck3.jpg ck4.jpg ck5.jpg