Odbrojavaju se zadnjih dana posljednji sati do početka dugoselskog fašnika. Kako doznajemo od izvora raznih visina i širina, kostimi za 11. veljače su spremni. Trenutno se uvježbavaju govori i koreografije. Za nedjeljnu povorku priprema se 6 skupina koje broje 125 odraslih osoba. Djece je 400, Grad Dugo Selo odlučile su zauzeti 22 skupine predstavljajući svoje škole, vrtiće i udruge sa šireg područja.

Zajedno, potporu će dati i neočekivani gosti, okupirat će centar Grada i cijelu Kolodvorsku ulicu. Okupljanje fašničkih skupina je u Ulici Matije Gupca, kod ugostiteljskog objekta Stari krovovi, gdje će biti pult za prijavu skupina i individualnih maski, te formiranje povorke. Male skupine kreću u 14 sati, a velike sat kasnije. Djecu očekuju i maskote Miki i Mini iz rođendaonice Kružić Križić  s kojima će se moći fotografirati i družiti. Dječji fašnik je revijalnog tipa s jednakim prigodnim nagradama (slatkiši) za sve grupe dok je veliki Fašnik natjecateljskog tipa. Sve čeka fina gastronomska ponuda - kobasice i vino, za dječje skupine krafne i čaj. Nakon pokazivanja svih skupina nastupa grupa „Ekvinocij“ zadužena za dobru glazbenu podlogu i ritam plesa pod maskama. Voditelji programa su Vid Balog i Borivoj Zimonja.

No, navodi se u tajnim izvješćima, prije povorke mora pasti gradska struktura. To će se dogoditi u petak 9. veljače točno u 14 sati u prostoru Male galerije u Kolodvorskoj. Tamo je već postavljena scenografija za taj čin – izložba maski koje su izradili najmlađi kreativci. Kako bilo da bilo, u petak će specijalno opremljen odred oteti ključ Grada od gradonačelnika i proglasiti neovisnu fašničku vlast. On će ipak, sukladno zakonskoj proceduri, ostati na visokoj čelnoj poziciji što će pak biti obznanjeno na sam fašnik u nedjelju. Također, uvest će se nova konvertibilna valuta. Sve to i puno više popratit će novinari „Smrdljivog Martina“ čiji će se novi broj istog kao i sljedećeg dana pametno raspodijeliti između svih zainteresiranih strana.

Stoga, organizatori Turistička zajednica Grada Dugog Sela te suorganizatori Pučko otvoreno učilište Dugo Selo i Radio Martin, pozivaju baš sve male i velike, da se pridruže i budu dio dugoselske fašničke atmosfere.