Pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac obišla je danas osnovne škole na širem dugoselskom području čiji je osnivač Županija.

 

OŠ „Stjepan Radić“ u Božjakovini te područnu školu u Lupoglavu, razgledala je u društvu domaćina, ravnatelja Jure Miškovića i načelnika Općine Brckovljani Željka Funteka.

Kako je pojasnio Mišković, ove ispostave željele su da ih pročelnica posjeti i da se upozna s njihovim radom kao i problemima s kojima se susreću. „Željeli smo je upoznati s našim planovima, vezano za informatizaciju i nabavu potrebne opreme, s obzirom da kreće obrazovna reforma, pa sve do izgradnje kapitalnih objekata“, kazao je ravnatelj Mišković o razlogu posjete.

Pročelnica Mirela Katalenac zahvalila je domaćinima na pozivu u obilazak ove mikroregije. „Naše škole su uistinu u dobrom stanju ma što mi mislili o tome. Ono što predstoji Zagrebačkoj županiji je jedna sveobuhvatna analiza kapitalne izgradnje na njenom području u proteklih 15 do 20 godina s akcijskim planom za iduća proračunska razdoblja. To je strateški dokument koji bi trebao odrediti sve prioritete. Gotovo polovina županijskog proračuna odnosno 155 milijuna kuna pripada upravo ovom Odjelu, a iako se to čini puno, ta sredstva su i dalje nedostatna za sve naše potrebe. Nadam se da, kad završimo s analizom i poslažemo sve prioritete, iznalaženju alternativnih mogućnosti financiranja jer proračun ne može podnijet sve što se pred njega stavlja“, kazala je Katalenac. Izrazila je i zadovoljstvo viđenim kao i nastavkom suradnje između škola, JLS-ova i Županije. Što se tiče jučerašnjeg neprihvaćanja rebalansa na Skupštini ZŽ i konkretno Odjela za prosvjetu i 12 milijuna kuna predviđenih za nabavu udžbenika za učenike škola na županijskom području izjavila je: „Model je bio predstavljen na sastanku načelnika i gradonačelnika, išao je na usuglašavanje i nakon brojnih sugestija, odlučili smo se za paušalni iznos po učeniku od 470 kuna po učeniku. To je za 25 526 učenika i time bi se taj iznos iskoristio u potpunosti. Na žalost, rebalans nije prošao, a u postojećem proračunu ta stavka nam omogućuje da planirana sredstva „spustimo“ samo školama kojima je osnivač Zagrebačka županija, ali ne i gradovima Velikoj Gorici, Samoboru, Vrbovcu i Zaprešiću koji su osnivači škola na svom području. No, vjerujem da će se kroz mjesec dana naći neko rješenje i da će učenici tih velikih gradova dobiti udžbenike s početkom školske godine.“

Općina Brckovljani puno ulaže i prati stanje školstva na svom području. „Kroz naša proračunska sredstva sufinanciramo obrazovanje, zadnje dvije godine i s nabavom udžbenika. S obzirom da se sada uključila Županija mi ćemo odnosno već smo utrošili sredstva za tehničku opremu. Kupljeno je 25 laptopa za što smo izdvojili 87.000 kuna tako da smo tzv. pametne učionice u potpunosti opremili. Koliko će ostati, za nabavu udžbenika, i to ćemo podmiriti i na taj način planirana sredstva u potpunosti utrošiti,“ rekao je načelnik Željko Funtek. I on je izrazio zadovoljstvo vezano za županijska sredstva za nabavu udžbenika, ali i napomenuo kako su ta sredstva uzeta iz drugih Odjela koja su JLS-ovi, koristili putem javnih natječaja. „Za mlade nikad nismo bili škrti, dodatno ćemo sufinancirati prema potrebi škole, a bilo bi dobro, s obzirom na to da je škola stara 28 godina, razmišljati i o potrebnoj zamjeni stolarije“, dodao je načelnik. Uz ove škole u Općini Brckovljani, pročelnica županijskog odjela za prosvjetu Mirela Katalenac je obišla i OŠ „Rugvica“ te dugoselske Josipa Zorića i „Ivan Benković“.

obilazak_škola1.jpg obilazak_škola2.jpg obilazak_škola3.jpg obilazak_škola4.jpg obilazak_škola5.jpg obilazak_škola6.jpg